Decoration

Sobne rastline za začetnike – katere izbrati?

Sobne rastline za začetnike – katere izbrati?

Dom, ki ga krasijo sobne rastline postane drug svet. Na prvi pogled majhen dekorativni dodatek, naredi prav vsak ambient še prijetnejši. Možnosti izbire pri nakupovanju najprimernejše sobne rastline so neskončne. 

Na voljo so razne cvetoče sobne rastline, zelene sobne rastline, zahtevne in nezahtevne sobne rastline med katerimi se najdejo vse velikosti in barve. V tem morju izbire se tako brez dvoma lahko najde primerek najprimernejše sobne rastline za vsakega. Ker pa je prevelika možnost izbire lahko tudi naporna, za vas omenjamo še eno kraljico sobnih rastlin: singonij. 

Ta zelo preprosta rastlina s svojo elegantnostjo in enostavnostjo polepša vsak prostor. Pobližje si poglejmo dva čudovita primerka singonija, Syngonium erythrophyllum ‘Red Arrow’ in Syngonium macrophyllum ‘Frosted Heart’. 

Syngonium erythrophyllum ‘Red Arrow’ 

je pridobil ime ‘rdeča puščica’, saj njegove puščičaste liste odlikuje čudovita rdečkasta in rjavkasto zelena barva. S svojim dramatičnim izgledom je lahko odličen dekorativen dodatek stanovanju. Syngonium erythrophyllum ‘Red Arrow’ je sicer tropska rastlina, ki izvira iz Paname in se na prostem lahko pošteno razraste. Gre za vzpenjavko, ki raste kjer najde oporo. Vendar pa mlada rastlina Syngonium erythrophyllum ‘Red Arrow’ zraste le toliko kolikor ima prostora in je zato lahko tudi idealna sobna rastlina.

Syngonium macrophyllum ‘Frosted Heart’ 

je samosvoj in po izgledu nekoliko drugačen od ostalih singonijev. Njegovi listi so žametnega izgleda, temno zelene barve in se odlikujejo po zelo hitri rasti. Ime Syngonium macrophyllum ‘Frosted Heart’ je pridobil zaradi srčaste oblike svojih listov kateri izgledajo kot, da jih pokriva zmrzal.

Čeprav Syngonium erythrophyllum ‘Red Arrow’ in Syngonium macrophyllum ‘Frosted Heart’ potrebujeta malenkost več pozornosti kot Epipremnum ‘Happy Leaf’ in Epipremnum ‘Marble Queen’, še vedno spadata med relativno nezahtevne sobne rastline. 

Sobne rastline zelo zadovoljna bosta v svetlem prostoru na nedirektni sončni svetlobi. Čeprav imata rada svetlobo pa bosta dobro uspevala tudi v zmerno osvetljeni sobi. Zalivate ju prav tako zmerno, pri čemer pazite, da zemlja ne bo premokra kar lahko vodi v gnitje korenin. Nevarnosti gnitja zaradi premokre zemlje se lahko izognete tudi tako, da ju ne zalivate temveč namakate od spodaj z vodo v krožničku.

Oba singonija, Syngonium erythrophyllum ‘Red Arrow’ in Syngonium macrophyllum ‘Frosted Heart’, sta tropski rastlini in imata rada vlago. Če je zrak v vašem stanovanju zelo suh, jima vlago lahko zagotovite z nekaj šprici vode po listih.

Najprimernejše sobne rastline

Pri nakupovanju in izbiri najprimernejše sobne rastline za vas in vaše stanovanje je dobro premisliti o nekaj stvareh. Kakšno je okolje kjer bodo postavljene vaše nove klorofilne prijateljice? Pri tem je mišljena predvsem sončna lega in osvetljenost stanovanja. Ali je prostor kjer boste postavili in vzgajali sobne rastline sončen ali senčen, koliko je vlage in kakšna je temperatura vašega stanovanja skozi leto? 

Koliko se jim boste lahko posvečali? 

Če imate veliko izkušenj in vam gre skrb za zelene sobne rastline dobro od rok, je edina omejitev pri izbiri okolje, ki ga lahko omogočite rastlinam. Za začetnike in tiste, ki jim skrb ne gre najbolje od rok, bodo najprimernejše sobne rastline tiste, ki so obenem nezahtevne sobne rastline npr.: Potosi in poprovke : Epipremnum ‘Happy Leaf’, Epipremnum ‘Marble Queen’, Aloe vera, Aspidistra elatior (navadna ščitovka), Zamioculcas, Syngonium erythrophyllum ‘Red Arrow’ ali Syngonium macrophyllum ‘Frosted Heart’.

Sobne rastline za izboljšanje razpoloženja

Ali ste vedeli, da lahko sobne rastline izboljšajo počutje in zdravje ljudi s katerimi sobivajo? Različne rastline imajo različne lastnosti, nekatere zelo dobro prečiščujejo zrak, druge nižajo stres in povečujejo produktivnost. Ob izbiri najprimernejše sobne rastline imate torej lahko v mislih tudi tovrstne sposobnosti sobnih rastlin.

Zelene sobne rastline – čistijo zrak

Med vsemi sobnimi rastlinami so prav zelene sobne rastline običajno tiste, ki imajo izredno dober učinek na počutje ljudi. Na svoj način nas pomirijo in prinesejo pozitivne učinke narave v naš dom. Znanstveno je dokazano, da zelene sobne rastline pomagajo k večji zbranosti, produktivnosti in kreativnosti, obenem pa nižajo tudi nivo stresa. 

Prav tako zelene sobne rastline proizvajajo več kisika, saj vsebujejo več klorofila. Nekatere posebne vrste med katerimi so tudi Syngonium erythrophyllum ‘Red Arrow’, Syngonium macrophyllum ‘Frosted Heart’, Epipremnum ‘aureum Neon’, Epipremnum ‘Happy Leaf’ in Epipremnum ‘Marble Queen’ so sposobne celo očistiti zrak strupenih snovi kot so formaldehid, toluen in benzen. Ti ob povečani izpostavljenosti vodijo k raznim zdravstvenim težavam od alergij do bolj resnih okvar jeter, pljuč, ledvic, srca in možganov. Zelo koristne pri prečiščevanju strupov pa so tudi taščin jezik, bršljan, samolist in krizantema.

Main Photo by Mitchel Lensink on Unsplash

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja