Decoration

Najboljše sobne rastline za dom

Najboljše-sobne-rastline-za-dom-blog

Sobne rastline so zagotovo ena najboljših možnosti kako izboljšati počutje v našem domu, saj soba obdana z naravnim zelenjem dobesedno zadiha. Mnoge sobne rastline poleg dekorativne vloge obenem tudi prečiščujejo zrak v stanovanju. Pri tem pa imajo še posebno zelene sobne rastline dodaten vpliv na dobro za počutje saj ima njihova zelena barva pomirjevalni učinek na človeka. 

V tem članku bodo predstavljene nekatere sobne rastline, ki so slovenskim gospodinjstvom že kar dobro poznane in nekaj čudovitih primerov, ki se še ne pojavljajo pogosto v naših domovih. 

Če ste novi pri izbiranju in skrbi za sobne rastline brez skrbi, obstajajo tudi nezahtevne sobne rastline za skrb katerih ne potrebujetejo posebnega predznanja in izkušenj. Poglejmo si nekaj idej in smernic, ki vam bodo pomagale pri izbiri najprimernejše sobne rastline za vas.

Nezahtevne sobne rastline

Čeprav se kaktusi pogosto štejejo med zelo nezahtevne sobne rastline vendarle obstaja še bolj trdoživa rastlina, ki je v Sloveniji poznana pod imenom potos. Gre za zimzeleno vzpenjavko, ki lahko zraste tudi do več metrov. Brez skrbi, to ne pomeni, da bodo te zelene sobne rastline spremenile vaš dom v džunglo, saj svojo rast same prilagodijo prostoru, ki ga imajo na voljo. Možno pa jih je tudi obrezovati s čimer rastlini pomagamo, da pridobi na bujnosti namesto na rasti v dolžino. Odlično uspevajo tudi v visečih loncih, saj za korenine ne potrebujejo veliko prostora. 

Potos (Epipremnum aureum)

Potos (Epipremnum aureum) zajema več različnih podtipov, vsem pa so skupni srčasti listi, trdoživost in vzpenjanje. Da se ne izgubite v poplavi možnosti različnih potosov, smo za vas izbrali dva čudovita primera: Epipremnum ‘Happy Leaf’ in Epipremnum ‘Marble Queen’, ki ju bomo podrobneje opisali. Oba sta izredno nezahtevna potosa čudovitih barv, ki bosta nedvomno krasen dekorativni dodatek vašemu domu. 

Epipremnum ‘Happy Leaf’: 

gre za patentirani potos iz Univerze na Floridi. Poznan je tudi pod imenom Manjula potos, v angleščini pa si lasti še malo bolj zabaven naziv Epipremnum ‘Happy Leaf’ (vesel list). Njegove srčaste liste krasijo zeleni, kremni, srebrni in beli barvni odtenki ter valoviti robovi.

Epipremnum ‘Marble Queen’ 

t.i. marmorna kraljica je dobila svoje ime zaradi barv listov, ki spominjajo na vzorec marmorja. Ti so kremno bele ter zelene barve in ji dajejo zelo prefinjen videz. Epipremnum ‘Marble Queen’ izhaja iz Francoske Polinezije vendar tako kot drugi potosi spada med zelo priljubljene in nezahtevne sobne rastline zaradi svojega elegantnega izgleda in vzdržljivosti.

Za oba potosa, Epipremnum ‘Happy Leaf’ in Epipremnum ‘Marble Queen’, velja da uspevata v skoraj vsaki svetlobi. Najraje pa imata svetel prostor, kjer ni direktne sončne svetlobe. Zaliva se ju zmerno, ko zemlja postane suha in kljub temu, da sta to tropski rastlini odlično uspevata tako zunaj v tropskem podnebju kot tudi na zmernih sobnih temperaturah kjerkoli na svetu. Ker gre za resnično nezahtevne sobne rastline si jih lahko omislijo tudi začetniki in tisti, ki jim rastline vedno znova umirajo. Potosi namreč uspevajo tudi ob pomanjkanju zgoraj naštetih idealnih pogojev. Svojemu skrbniku s spremembo na listih dajo vedeti kadar dobivajo premalo oz. preveč svetlobe ali vode, sicer pa so zelo vzdržljivi in skoraj neuničljivi. Ob vsem tem pa so potosi tudi odlični čistilci zraka, ki bodo sobo prečistili strupenih in zdravju škodljivih snovi.

Main Photo by Olena Shmahalo on Unsplash

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja